tiistai 31. heinäkuuta 2012

do-it-yourself haaremit

Sellaisen pienen tutorialin ajattelin tehdä. En sen paremmin ettinyt, onko joku jo tehnyt vastaavan, pistän sen nyt tänne vaikka omaksi iloksi.
Haarem-housuista en ollut alunperin innoissa, mut jotenkin alkoi sitten houkuttaa sellaiset tehdä. Eli tarvitset: noin 65-70 senttiä täysleveätä trikoota, resoria, mittanauhan ja tietenkin sakset ja ompelukoneen/saumurin.
 Taita kangas nelikerroin ja piirrä housejen puolikkaat. Mun mitat (noin s-koko) on seuraavat:
Sitten ei muuta kun leikkuun :) 
ja saumurilla tai ompelukoneen joustavalla ompeleella sivu- ja haarasaumat yhteen. Valitaan jokin kiva resori ja leikataan siitä yksi vyötärö- ja kaksi jalkaresoria. Mä tykkäsin, et molemmat ovat suht leveitä, pituus 2/3osa periaatteella (menee lantio läpi, mutta istuu napakasti vyötäröllä)
Ommellaan resorit putkiksi ja neulotaan kahteen taitettuna kiinni housukappaleeseen. Mä halusin, että rypytystä tulisi enemmän keskelle, niin en juuri venyttänyt resoria sivulla, mutta reilusti venytin keskeltä.
Muista ottaa neula pois ennen kun se menee painijalan alle.

Sitten ei muuta kun sovitukseen :)
Seuraava vaihe ei ole pakollinen :)
Ratkotaan vyötäröresori pois, leikataan siitä muutaman sentin ja ommellaan takaisin. Sitten taas sovitellaan.
 Ja virallisen kuvaajan paikalle ilmestettyään vähän lisää kuvia:
Ja virallisen laatutarkistajan hyväksyntä




Ja virallisen laadutarkastajan hyväksyntä
P.S. kangas tähän kokeiluun on pelastettu Kontin laarista hintaan 1€ kilo ja resorit Jätti-ratista. Kankaan oli tarkoitus olla vaan kokoilukankaana, kun on niin p.....n väristä, mutta resorit piristi sen niin hyvin, että tykkään noista housuista ylipaljon. Tosi mukavat ja ainakin minun mielestä kivan näköiset.

maanantai 30. heinäkuuta 2012

Pikku lapanen

Testataan lisää OB:n kaavoja. Pikku lapasen kaavalla valmistui kuopukselle takki koossa 80. Siitä tuli kääntötakki, enkä nyt oikein tiedä kummasta tykkään enemmän. Toisella puolella on Jätti-rätin raidallinen trikoo ja toisella Eurokankaan joustofrotee palalaarista. Se oli alunperin mitään sanamaton vaalean sininen, mutta kävi väripesussa koneessa ja siitä tuli ihanan vihreä, väri luonnossa on paljon vihreempi kuin kuvassa. Ja raidasta lähti ajatus pieneen yksityiskohtaan. Kun kaveri ei oikein viihdy paikalla, eikä valjaissa eikä tiukassa sylissa vaan yrittäää kääntyä, vääntyä, karata, niin sellainen "vankilasta pako"-paita siitä tuli. Raidallisella puolella rinnalla on niinkuin vankinumero, tyypin syntymäpäivä.
Ajatellin ensin jotain aplikaatiota tai taskuja, mutta sitten tykästyin tähän yksinkertaisuuteen. Ja ihanan pehmoinen tää on!!!

Ja miinukset: kantaukset meni päin mäntyä, ilmeisesti olis pitänyt tässäkin resoria hiukan venyttää ommellessa, pelkäsin, et vetää reunat ruttuun, nyt ne hienosti röyhelöi (ei kauhean pahasti, pystyn kuitenkin sen kans elämään). Ja tikissä, varsinkin sen kohdalle osumisessa on iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiso parantamisen vara. Mutta tykkään kuitenkin.

Ja samaa kaavaa muokallen syntyi myös toinen tähtipaita. En jaksanut etsiä pienkokoista raglanpaidan kaava, saati sitä piirrellä, niin yhditin etusauman, lisäsin olalle nappilistan ja tädää, toinen tähtipaita koossa 80.

 Ja pari kuvia käytössä



Isoveli ei poseera, jos ei ole lahjuuksia.



lauantai 28. heinäkuuta 2012

Viimeisin lasten Ottobre

Mulle ei tuu tätä lehteä, mutta irtonumeroita saatan joskus ostaa uutena tai käytettynä. Viimeisestä numerosta on nyt valmistunut pari vaatetta ja kivat kaavat olivat.
Numero yksi on Jumpsuit, pakko oli  kokeilla. Metrivetoketjua olen metsästänyt pitkään, sit löysin sellaisen omista varastoista (joskus ostin ison pussillisen kirpparilta) ja ompelin sen paikallaan vaan huomatakseni, että teen liian leveät kantit ja ne tulee hassusti päällekkäin. Ratkoja käteen ja tilalle nepit. Laitoin ihan ekan kerran metalliset ja en mennyt kun kolme väärin/vinoon, ei hassumpi, kun tekniikka on pikkusen vaikeampi kun KAMien kanssa.  Tykkään väristä, kaavasta mut ehkä ottaa joo päähän, etten saa aikaiseksi sellaisia "oikeita kanttauksia" vaan on pakko saada äkkiä valmiiksi ja käännän vaan resorin. Ehkä pitää ottaa teemapäiväksi oikein joskus, et ompelen nyt hitaasti, mutta varmasti :)



Raidallinen velour Jätti-Ratista, resori Triteksista ja auton kuvan leikkasin Autot-puuvillakankaasta, samasta kankaasta ommeltu pieni merkki sivusaumaan. Värit on todellisuudessa vähän kirkkaammat. Pesussa tästä kankaasta lähti vähän väriä, niin ne valkoiset raidat pikkusen sinertää, mut mä tykkään ehkä paremmin näin.
Kakkosena on Little Lamb ja sekin on ollut varsin epäonnen paita. Kaava on kiva, kun on melkein suorat raglan saumat, mut sitten alkoin vastoinkäymisiä. Ekaksi ompelukone rupes tekee hyppytikkejä ja olen sisulla yrittänyt tehdä pari tähteä, sit luovutin ja vein huoltoon. Sen jälkeen se kyl tikitti nätistä. Kaksi vihreä tähteä on ommeltu samalla langalla, kun mulla piti olla siihen metsänvihreäänkin sopiva lanka, mut se hävis johonkin, niin ompelin molemmat samalla, kun on pakko saada nyt valmiiksi... Ja nyt pelkään hirveästi 1. kangas reikääntyy, kun jotain tähteä jouduin ompelee kahteen otteeseen ja vielä paksulla neulalla, kun unohdin vaihtaa ja 2.että punaisesta resorista lähtee väri (en ole pessys ja kun on pakko saada nyt ja heti...) Mutta paitaa rakastan, vaikka on "äidin tekemän" näköinen.

sunnuntai 22. heinäkuuta 2012

Takki

Ei mennyt kun viikko ja muutama purku ja uudelleen ompelu, silittäminen ja sovittaminen ja tädää. Se on valmis ja olen yli tyytyväinen ja suoraan rakastan tuota väriä.

Äidin ottamat kuvat on jostain syystä aina vinossa, mutta oli kiire laittaa tänne edes jotain, yritän suostutella miestä ottamaan jossain vaiheessa lisää kuvia. Kaava on muokkaamatta Moda 1/2009 ja kangas Coronna Finlaysonilta. Nappien kanssa pääsin halvalla kun Timarissa myytiin muiden joukossa just sävy sävyyn sopivia nappeja 1,49 paketti (Punahilkan takkia varten ostetut maksoi saman verran 1 kpl).

Ja Finlaysonin kaavalla tehty mekko vanhasta anoppilan verhosta, joka oli miehellä kun muutettiin yhteen. Verhona ei enää mahtunut sisustukseen, mutta mekkona jatkaa elämänsä.
Ohjeessa oli vetoketju takana, mutta kehitin neppilistan etten ja oli ajatuksena laittaa sisäpuolelle vielä trikoisen "imetyspaneelin", mut se jetenkin käi matkalla pois. Toisaalta toimii ihan niinkin, kun imetysliivit antaa tarpeeksi suojaa, enkä ole sellaista "anteeksi, mä tässä imetän piilossa" -tyyppiä. Imetys on maailman luonnollisin asia ja jos jolla on sen kans ongelma, saa katsoa muualle.

lauantai 21. heinäkuuta 2012

perjantai 20. heinäkuuta 2012

Äidille mekko ja hame

 Äiti täyttää talvella 55 vuotta ja hän halusi, että teen hänelle mekon juhlaan. Kun ei todennäköisesti nähdään livenä ennen sitä, tein sen jo nyt. Mekon kaava Modasta 1/2009 ja vaikka näytti helpolta, sen kanssa taistelin jonkin aikaa. Ensinnä koko oli paaaaaljon isompi kun pitäisi. Mä oon sen verran noviisi vielä, että en mittaa vartaloa, vaan luotan koko taulukkoihin, mike ei ainakaan tässä tapauksessa ollut fiksua. Jouduin ottaa sivu ja keskisaumasta tosi reilusti sisään ja tein vielä muotolaskokset (vai mikä lie olla oikeaoppinen nimi) eteen ja taakse. lopputulokseen ollaan molemmat tyytyväisiä, kyllä näköään tässä hommassa kehittyy koko ajan.


Kangas ostettu Jätti-rätistä ja vetoketju kirpparilta.

Ja tällainen nopea hame tuli kans
Vähän mittoja  ja suoraan ompeluun, resoria päälle ja tädää. Alahelma vaan saumuroitu, toimii tässä hyvin. Kangas Tritexilta (samaa, jonka jämiä käytin tunikaan) ja resori Eurokankaasta.

P.S. Malli on oikein tyytyväinen uusiin vaatteisiin, ilme johtuu siitä, että inhoaa valokuvausta ja mä pakotin kuitenkin kuvaan :)

torstai 19. heinäkuuta 2012

Isoäidin neliöitä

Hetken mielijohteessa ostin torilla muutaman kilon trikookudetta ystävälliseltä torimyyjältä ja osa siitä sai uutta elämää mattona.
 Tällainen apulainen mulla oli


 Ja poseerausta valmiin maton päällä.

Jämälangoista kännykkäpussukka. Värit ovat luonnossa kirkkaimmat turkoosi/keltainen. Tykkään aikapaljon molemmista. Mieskin tykkäsi matosta sen verran, että tilasi itelleen maton työtilaan :)







tiistai 17. heinäkuuta 2012

Anniversary Mystery Shawl

Liityin yahoo-ryhmään, jossa neulotaan huiveja "sokeana", eli lopputuloksen tietää vaan sen perustaja. Joka viikko osallistujat saavat vihjeen, joita on viisi ja sitten huivi on valmis. Ajattelin, et näin pysyy mielikiinto yllä ja saa ehkä jotain aikaiseksi. Ensimmäisen viikon olin mukana, melkein sen toisenkin, mut sit jäin aika pahasti jälkeen. Nyt se on lopulta valmis ja on kärsimysten arvoinen.





Lanka tässä on Dibbie Blissin Rialto ja puikot 3,75. Menee tohon alta 100 gr, vaikka kokoa on huivissa ahan kivasti, Lanka on nähtävästi vielä päättelemättä, mut se on vaa yksi. Huivi ei jää mulle, lähtee siskolle synttärilähjaksi ja tuskin jaksan toista väkertää itselleni, vaikka tykkäsin aika paljon mallista, langasta ja väristä. mut ehkä jotain toista, hiukan helpompaa. Tässä kun lopussa oli melkein 600 silmukkaa puikolla, kävivät ainakin ne nurjat kierroksen pikkasen tylsäksi, kun ei ollut edes mallikuviota ajateltavana.

sunnuntai 15. heinäkuuta 2012

Muumimekko

Siskontyttö on ihastunut muumeihin ja ehdoton suosikki on täällä hetkellä Haisuli ja Nisku-neiti. Kangas löytyi Finlaysonilta ja niitten nettisivuilta tulostin kaavan. Sitä ilmaiskaava reilusti muokaillen syntyi sellainen mekkonen koossa 122. En lähtenyt tekee alavaroja, vaan kanttasin vinonauhalla ja kesämekkona toimii näin paremmin. En vaan tiedä, miks mä edelleen teen kesävaatteita...
Taustalla on erittäin sotkuinen keittiömme ja olohuone on vähän kuin pommin jäljeltä, kun mies ei ole marisemassa ja vanhempi poika sotkemassa mun ompelukamoja. Selkä vaan meinaa irtisanoa sopimuksensa, eli vaihdan nyt käsityölajin ja siirryn hetkeksi neulontaan :) Siinä menee jumiin eri paikat :)

P.S. Tää toppi valmistui jo hetki sitten, mut jäi bloggaamatta. Muokkasin SK 5-6/2012 toppikaavan imetykseen, ihan toimiva, mut ei ole suosikkini.
Ehkä pitää ostaa kunnon kamera ja opetella kuvan käsittelyä :)

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Pari pikaommellusta

Muutama viime päivä on ollut varsin tehokasta ompelemiseen suhteen. Mies ja esikoinen mummolassa melkein kokonaisen viikoin ja äitini auttaa täällä pikkuisen hoidossa. Olen tyytyväinen ennen kaikkea siihen, että oon päässyt käyttämään aika paljon kankaiten jämiä eikä ne pyöri nurkissa :) On nimeittäin aika pihi heittää mitää tilkkuja pois ja niitä on kertynyt pikkusen iso kasa joka laatikon ja pussin pohjalle.
 Hame itelle. Tein jo imetysmekon ja pipoja siitä ja jäi pieni pala. Aika korkea, mut kapea. Niin taitoin vaan kahtia ja resoria ylös. Ja kiva hamonen tuli. tykkään. Laiskana vaan saumuroin helman kapealla tikilla., mut tässä se menettelee todella hyvin. (omepelukoneessa oon nyt siniset langat, kun ompelen takkia ja se on pikkusen pitempi projekti enkä viitsi vaihtaa niitä lankoja, kun sen on niin ärsyttävää)
Äidille ompelin hameea raidallisesta trikoosta ja siitä jäi semmoinen pala. Käänsin sen poikkisuutaisesti ja loistava tunika/mekko oli hetkessa valmis. Ihan taas suoraan vaan reunat saumurilla, alas ja kaulaan resorin ja kädentiet kanttasin trikookaitaleilla. Mukava, nätti ja tykkään taas :) Kyl sitä jaksaa kun inspis iskee.

Lisää tulossa...

perjantai 13. heinäkuuta 2012

Road trip



Ja sen ostokset. Käytiin Kauhavan Kangas-aitassa, Tampereen Lankamaailmassa ja Triteksissa ja lompakko keveni aika lailla.
Kankaita, trikookudetta ja lankaa. Lankaa varsinkin tarvitsin, kun kotona on tällainen tilanne :)

keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Punahilkkatakki


Tää on ollut itse asiassa valmiina jo tovin, mut oli jotenkin vaan vaikeeta kuvata ja postata. Ensimmäinen takkikokeiluni ja mielestäni ihan onnistunut sellainen (tosiaan kriteerina, et kehtaa mennä ulos ihmisten ilmoille). Kankaat Eurokanakaasta ja kaavana jokin Suuri käsityölehti. Lainasin sen kirjastosta ja unohdin merkata numeron , mut se takki oli harmaan hopeisena kannessa. Nappien paikat muutin niin, et kaikki neljä on yhdessä rivissä eikä kahdessa kun ohjeessa. Ja taskut ompelin vaan päälle, kun iski laiskuus.
Ja pikaommelluksena pari pipoa, kuopukselle ja siskon tyttärelle. Kirjaimellisesti pika, kun valmistuivat 10 minuutissa ennen kun mentiin pihalle . Mut kivoja ovat...